Nacionalna

Asocijacija Ronilačkih Instruktora

 Srbije


ENGLISH

POLAGANJE ZA INSTRUKTORE SA DVE ZVEZDE - CEDIP M2

Još od 2004. godine, kad su Siniša, Saša i Ivan postali Instruktori sa jednom zvezdom, prijatelji i poznanici su im postavljali pitanja na temu kako da svoju decu na bezbedan način uključe u ronjenje. Od jeseni 2004. godine, termin ronilačkog kluba „Nautilus“ na bazenu „25. maj“ je iz meseca u mesec posećivao po neki klinac više. Od prvog dana, roneći na dah rame uz rame sa Minom, Ognjenom, Jelenom, Nikolom i mnogim drugima, Siniša je svojim beskrajnim strpljenjem, i onim najnepoverljivijima ulivao sigurnost i vraćao samopouzdanje. Saša ih je svojim dugogodišnjim pedagoškim iskustvom postepeno upoznavala sa reakcijama njihovog sopstvenog organizma, kao i vodenim svetom koji ih okružujue, dok je Ivan sa puno entuzijazma i ozbiljnosti, svakom novom od brojnih zanimljivih podvodnih igara, od svakog klinca izvlačio maksimum. Tim koji su karakterisali predanost, stručnost i entuzijazam, nepogrešivo je mogao da dovede do samo jednog cilja - neprimetno, ali veoma brzo, rezultati rada sa decom su doveli do određenih zaključaka koji su se tokom narednih pet godina treninga na bazenu i moru iskristalisali u nepisana pravila ronjenja za decu.

Na prošlogodišnjem redovnom sastanku ARI-ja, potaknuti sadržajem rasprave, osetili su se najpozvanijima da na nju i odgovore, samim tim što su u poslednjih pet godina, baveći se praktičnim istraživanjima o sposobnostima i mogućnostima dece u ronjenju, došli do konkretnih zaključaka.

Svom angažovanju vezanom za ronjenje za decu, dali su i praktičnu vrednost, uobličivši ga u formu aneksa SUZOR-a, ponudivši tako svim zainteresovanim instruktorima mogućnost da decu uvedu u ronjenje na siguran, osmišljen, organizovan i u praksi proveren način.

Instruktori Aleksandra Karalić, Siniša Karalić i Ivan Požar, od 2004. godine, kada su stekli zvanje Instruktor sa jednom zvezdom - CEDIP M1, nisu gubili licence. Na predlog Alkesandra Karjuka, predsednika ARI-ja, svoj rad pod nazivom „Standardi i uslovi za obuku i obavljanje ronjenja za decu“, prijavili su kao temu za sticanje zvanja Instruktor sa dve zvezde - CEDIP M2. Radeći godinu dana na uobličavanju svojih praktičnih iskustava, dana 03.02.2010. godine, u prostorijama Ronilačkog kluba „NAUTILUS" u Beogradu, odbranili su ovaj svoj pismeni rad pred tročlanom komisijom koju su činili:

  1. Aleksandar Karjuk, Instruktor M3

  2. Miodrag Lakić, Instruktor M3

  3. Slobodan Baranjin, Instruktor M2

te na taj način uspešno položili završni ispit i zvanično postali Instruktori sa dve zvezde - CEDIP M2.

Na dodeli diploma

Uskoro će, na prvom seminaru posvećenom obuci i ronjenju sa decom, svim instruktorima zainteresovanim za ovaj vid podučavanja i aktivnosti, biti omogućeno da se detaljno upoznaju sa celovitim tekstom ovih pravila. Takođe će im navedeni pravilnik biti dostupan i u štampanoj formi. U cilju dalje popularizacije obuke i ronjenja za decu na našim prostorima, planira se i u narednom peridu organizovanje ovakvih seminara jednom ili dvaput godišnje, u zavisnosti od potreba i interesovanja. Radi lakšeg i bržeg obaveštavanja oko termina seminara, molim sve zainteresovane da se jave na mail Ronilačkog kluba „Nautilus“: office@nautilus.rs

Za ARI:
Aleksandar Karjuk
Predsednik

 Copyright © 2009 Asocijacija Ronilačkih Instruktora
For problems or questions regarding this Web site contact ADMIN
Last updated: 24.04.2012.