Nacionalna

Asocijacija Ronilačkih Instruktora

 Srbije


ENGLISH

Poštovani,

kao što već znate, komplet za pružanje prve pomoći kiseonikom je neophodni deo opreme za zbrinjavanje i pružanje pomoći povređenim roniocima.

Ukazala mi se prilika da Vam po relativno niskoj ceni ponudim jedan ovakav komplet, koji je veoma sličan DAN opciji Pool Pack.

Ovaj komplet sadrži:



bocu s kiseonikom
od 6 litara


DAN masku sa vrećicom
(
non-rebreather mask)
za povređene koji dišu



DAN
masku za oživljavanje
sa priključkom za kiseonik


regulator
sa konstantnim protokom
od 0 - 15 litara u minuti



Sve se nalazi u
DAN čvrstom najlon rancu

Zašto je važno imati konstantan protok !

Kad imate povređenog (ronioca na primer), može se desiti da on ne toleriše regulator na zahtev zato što ne može da napravi taj (mali) podpritisak i udahne - retko je ali se dešava; ili je u stanju otežanog disanja, pa i u nesvesti, i može samo disati bez otpora, odnosno treba mu posebna maska i konstantan protok. Aparati hitne pomoći imaju obično samo sisteme sa konstantnim protokom, zato što većina bolesnika ili teško povređenih ne može disati na zahtev.

Naravno, za nas u ronjenju je važno da postoji i sistem na zahtev, zato što obezbeđuje sigurno najveću koncentraciju kiseonika, uz manju potrošnju i duže trajanje boce. Problem potrošnje (trajanje boce) u ovom kompletu, rešen je povećanjem zapremine boce na 6 litara čime je vreme tretmana prve pomoći kiseonikom do adekvatne ustanove, povećano na 60 minuta.

Takođe se putem konstantnog protoka vrši reanimacija osobe koja ne diše. Odnosno ako ronilac ne diše, spasilac daje veštačko disanje preko maske, koja ima dodatak za crevo, koje spaja sa bocom za kiseonik i povećava koncentraciju kiseonika koja se ubacuje u pluća povređenog. To je moguće samo preko konstantnog protoka - priznaćete, onaj koji nema disajne pokrete, ne može disati na zahtev.

Ono što treba istaći je, da je veoma važno naučiti principe pravilne primene kiseonika prilikom incidenta u ronjenju. Od načina primene kiseonika će zavisiti efikasnost pomoći koju pružate, a rizik da izazovete dodatne povrede ili pogoršate stanje povređenog će biti sveden na minimum.

Ako ste zainteresovani za nabavku ovog kompleta ili imate bilo kakvo pitanje u vezi njega, pozovite:

+381 64 3015560
ili pošaljite e-mail na:
sile@sezampro.rs

Pozdrav,
Siniša Karalić -
CEDIP I * #2414

 Copyright © 2009 Asocijacija Ronilačkih Instruktora
For problems or questions regarding this Web site contact ADMIN
Last updated: 24.04.2012.